Hvad Facebook i virkeligheden viser dig.


Du tror måske at Facebook er er socialt medie hvor du mest får vist opdateringer fra dine venner og grupper osv. Men sandheden er desværre en anden. Hvornår skrev du selv en opdatering på Facebook? Dine venner skriver heller ikke så tit mere. Der er blevet langt imellem de statusopdateringer som Facebook begyndte med. Ingen skriver længere daglige opdateringer med ting som ”Har lige bagt en kage.” Eller ”Så fik katten sin vaccine” og andet ligegyldigt. Som faktisk var en stor det af det Facebook var i starten. Hvis dine venner deler noget på Facebook i dag, så kommer det som en story der forsvinder igen efter 24 timer.

Men hvad viser Facebook dig så i dit feed? Jeg har lavet en lille test her. Jeg gik ind på mine Facebook og så noterede jeg de første 100 opdateringer som Facebook viste mig i sit feed.

Ud af 100 opslag på Facebook fordeler det sig således.

Det vi tror vi får, opdateringer fra Venner (12%)
Opdateringer der reelt har noget med mine venner at gøre. 12 stk. Heraf er kun 4 af dem direkte opdateringer de selv har lavet og en af dem havde jeg set før. Resten er ting de har delt eller likes eller kommenteret på. Så reelt set kun 4 af de opdateringer Facebook engang var. 4 ud af 100.

De ting vi har bedt om og interessere os for (43%)
Næste kategori er opdateringer fra ting jeg selv har tilkendegivet at jeg er interesseret i. Altså opdateringer fra sider og grupper som jeg følger. Her er der hele 43 opslag. Det skal siges at flere af dem var af det samme billede eller ting til salg som vedkommende havde delt i flere grupper som jeg følger. 20 Opslag var fra sider jeg følger og reelt set reklame, men reklame jeg har bedt om, så her er jeg large.

Alt det andet skrammel vi ikke har bedt om (45%)
Sidste kategori er alt det vi ikke har bedt om. Her er sponsorerede opslag fra sider vi ikke følger. 17% blev det til. Og så kommer den værste ting, ”Foreslået til dig”. Her finder du alt det lort som livet simpelthen er for kort til at se. Skod opslag med tvivlsomme billeder, citater, folk der falder på halen, fake news, kendis bashing og jeg skal komme efter dig hvor er det ringe. 27% udgør denne her pulje af ligegyldigt tidsspilde.

Prøv selv at lave testen og se hvad du får vist. Facebook er især efter ”Foreslået til dig” er kommet til her i år virkelig blevet dårligt tidsspilde. Mere end det var før. Jeg kan godt forstå at de unge mennesker ikke gider bruge deres tid på det.

Det Facebook mangler er den udmærkede ting de har på Instagram hvor jeg får at vide at nu har jeg set alt det jeg har bedt om at se. Hvis jeg fortsætter, så er det ting som algoritmen mener at jeg vil se.

facebook

Samlet fordeling af hvad jeg fik vist i de 100 opslag.

Statusopdatering fra ven: 3

Status opdatering fra en ven Jeg har set før: 1

En ven har delt en sides/gruppes/vens opslag: 5

Din ven synes godt om det her: 2

Din ven har kommenteret på det her opslag: 1

 

Sponsoreret opslag fra side jeg følger: 1

Opdatering fra side jeg følger (ting, virksomheder, kendte osv.): 23

Opslag fra person i gruppe jeg følger: 20

 

Sponsoreret opdatering fra side jeg ikke følger: 17

Banner med Videoer fra sider jeg ikke følger: 1

Foreslået til dig – Facebook mener jeg vil synes godt om det her åbenbart: 27