Sådan kommer du til tops og får de fede chefstillinger som kvinde


Jeg nærmer mig de 40 og skal man tro statistikkerne så topper kvinder deres karrierer i slut 30érne. Sidste år anede jeg ikke hvordan jeg skulle nå mit mål for jeg var langt fra og tiden løb ud. Sandheden var at ingen endnu havde givet mig den store chance for at nå mine ambitioners mål. Og sandheden er også at den får man ikke.

Du kan ikke arbejde dig til toppen, uanset hvor hårdt du arbejder så kan du aldrig opnå noget på den måde. Hårdt arbejde fører til at du bliver en ”god soldat”, som din chef er skideglad for. Men det gør dig ikke til chef og det giver dig ikke muligheder og forfremmelse.

Muligheder, chefstillinger og forfremmelse opnås på en helt anden måde. Det handler om at netværke, kysse røv (undskyld mit franske) og fedte sig ind der hvor de vigtige personer er. At have kompetencer og være superdygtig til sit arbejde, er hverken nødvendigt eller noget der ellers bringer dig frem.

Det er hvad mine 20 års erfaring på arbejdsmarkedet har lært mig.

Du kan ikke arbejde dig til toppen, du kan knalde dig til toppen… I hvert fald hvis man er kvinde.

Jeg har SÅ mange gange været vidne til hvordan de dygtige bliver rost og sat pris på. Men de får lov at blive hvor de er, for de laver jo alt det arbejde som nogen jo skal lave. Dem der får de fede chefstillinger, dem der bare skal supervise og lede og fordele arbejdet, det er de smukke kvinder. Det er dem der er fremme i skoene og dem der gerne udstiller lidt mere af sig selv og dem der gerne smiler falsk til bestyrelsen.

Så kan man vælge at hoppe med på den sleske bølge. Droppe fokus på sit arbejde og fokusere 100% på at fedte sig ind de rigtige steder. Klæde sig anderledes, tage æren for andres arbejde, presse sig ind i midten af samtalerne og i det hele taget være en der satser 100% på karriere. Forstået på den måde at komme så højt op i stillingsbeskrivelse og løn som muligt, ved at lave så lidt arbejde som muligt. Wow hvem vil ikke det?

Man kan også fortsætte med at arbejde hårdt og dygtiggøre sig inden for sit fag. Men så skal man også indse at så når man aldrig toppen, man bliver aldrig chef og lønforhøjelserne er der langt imellem. Man bliver sat fast lige der hvor man er. Måske er man heldig at stige lidt ved jobskifte, men ellers sker der næppe mere. Er man glad for det så fred være med det.

MEN hvis man som mig, gerne vil noget mere, men ikke har lyst til at være som de kvinder jeg før beskrev, så er der kun en vej, og det er at skabe sin egen arbejdsplads, sit eget firma, sin egen stilling. Det er ben hårdt, men heldigvis har man jo arbejdet på at få en masse kompetencer der gør det lettere.

Så sidder du som jeg gjorde efter mange år og kan se at der ingen udvikling er. Og kan læse i statistikken at kvinder karriere topper sidst i 30érne, så er mit råd: Start dit eget op! Og gør det nu. Stop med at vente på at nogen skal give dig chancen. Undgå at på kompromis med hvem du er og bevar din stolthed og dine kompetencer. Tag selv styringen og invester i dig selv på den fede måde!