Den grafiske branche er ved at blive undermineret


Den har været det i mange år, men nu er det som om, at det virkelig tager overhånd. Før i tiden, var det sådan, at dem der var kreative, valgte at tage en kreativ uddannelse, for at kunne arbejde med deres kreativitet. Det var det fornuftige at gøre, og det var det firmaerne efterspurgte.

I dag er der kommet et hav af grafiske programmer og apps, der gør at en hver skoledreng på 13 år, kan fremtrylle noget kreativt, og derved opnå anerkendelse.

Fedt for knægten! Hvis han ovenikøbet kan få kunder og folk til at betale for det han laver, så er det optur for ham.

Jeg vil dog mene at det er ærgerligt hvis han tror, at han kan lave korrekte grafiske løsninger, bare fordi han ved hvordan man bruger Adobe Photoshop.

Om få år, kalder han sig grafiker og farer frem derude. Men han mangler den helt basale viden på mange punkter hvis han ikke tager en uddannelse.

  • Hvordan du laver en fil klar til tryk,
  • Hvorfor billeder skal være CMYK eller RGB,
  • Hvorfor logoer SKAL være vektorbasseret grafik,

Og jeg kunne blive ved…

Kunderne køber glade hans photoshop logoer, for de er super flotte. Og det ser godt ud på websiden. Den dag de skal have lavet et stort messebanner, står de med et problem. Logoet kan ikke skalleres op.

Så nu spørger jeg jer virksomheder; vil I hellere have en uprofessionel grafiker, der kan lave noget hurtigt og billigt her og nu, og så måske risikere, at det bliver ubrugeligt i fremtiden? Eller vil I have en uddannet grafiker, der koster lidt mere, og kan levere et holdbart produkt?

Og til jer grafikere; hvordan kan vi sikre kvaliteten i vores fag. Holde respekten for vores kunnen oppe, nu hvor alle kan ”billederedigere” med en app?

Hvordan kan vi, der er uddannet inden for det kreative, hjælpe til med, at holde kvaliteten i vores fag oppe?

Hvordan får vi overbevist firmaerne om at grafisk design koster tid og penge, så de stopper med at lave logo-konkurrencer, bede om designforslag før de vælger designer, eller bede dig om at komme med 3 designforslag og kun betale for udarbejdelse af det ene…

Jeg vil have respekten for mit fag tilbage!

Jeg beder eks. ikke 10 håndværkere, om at deltage i en konkurrence om at skifte taget på mit hus, for derefter kun at betale den ene af dem.

PS: Her er en liste over de top 15 fejl din grafiker ikke må begå, i så fald skal du skifte ham/hende ud