Selvcensur og lokale tosser


Der er en tendens på de sociale medier, især Facebook, hvor lokale debatter mudres til at uintelligente kommentarer og mundhuggeri. Det er isæt de lokale grupper/sider for specifikke områder, ”Rødovre debat”, ”Alle os på østerbyvej”, ”Bornholm hvad sker der”, ”Fyns Stiftidende” osv. osv. I ved hvad jeg mener. De lokale grupper og sider hvor hr. og fru Jensen diskuterer alt hvad der rører sig lige der hvor de bor.

Jeg har selv været med i et par stykker af disse og er det stadig i enkelte. Dog er jeg stort set ikke aktiv i den slags grupper mere og holder mig generelt langt væk fra at ytre mig om noget som helst. Det gjorde jeg ellers tit før i tiden. Men jeg har måttet stoppe med det. Jeg måttet udøve selvcensur og bide mig i tungen hver gang jeg har læst noget hovedrystende. Jeg har måtte scrolle videre og lade det ligge. Min deltagelse i den lokale debat er derfor væk.

Selvcensur

Det skyldes især to ting. 1: De lokale tosser. 2: Den rå tone.

Forestil dig du står på s-toget en dag og så kommer ”tossen” ind. I ved typen der snakker med sig selv, måske råber lidt ad døren, er nusset og påtrængende og ham alle forsøger at undgå at kigge i øjnene. Typen der udvælger sig et stakkels offer der er tvunget til resten af togturen at svare ”ja”, ”Nej” og ”Det var dog det noget skrækkeligt noget”, til alt det lort han får lukket ud om samfundet og de rødhårede osv. Forestil dig nu at du ser denne type tage sin mobil frem, logge på Facebook, og gå ind i en lokal gruppe og begynde at svare på indlæg der. Jeps… de er også der, husk det når du møder hovedrystende ytringer… du kan nemlig ikke altid se om det er hr. og fru Jensen der skriver, eller en man måske ikke bør tage helt så alvorligt.

Det andet problem er den rå tone. Den måde der skrives på i sådanne lokale grupper, hvor følelserne virkelig kommer på spil, fordi det handler jo om VORES LEGEPLADS, eller VORES KUNST I RUNDKØRSLEN, I ved de virkelig vigtige ting. Her mener folk simpelthen at de har lov til at kaste med mudder efter en hver der måtte være uenig med dem.

For mig personligt blev det for meget, jeg blev ked af at fremmede mennesker kunne finde på at skrive så grimt til en, at nærmest hade en på trods af at de ikke anede hvem jeg var. Folk der antog at jeg måtte være et skidt menneske fordi jeg ikke kunne forstå det skilt der var sat op over ved vejboden. Skam mig, at jeg kan finde på at hænge folk ud på den måde ved at stille spørgsmål til noget jeg ikke forstår. En så kriminel handling skal straffes med udskammelse og tilsvining online. Det er jo klart.

Man fristes til at lave seriøse debat grupper på Facebook, men jeg tror desværre ikke at det er det hr. og fru Jensen vil have, de vil have lov til at opføre sig dårligt og ytre sig grimt online. Og DET er supertrist og grunden til at jeg selv og andre der foretrækker en seriøs debat må udøve selvcensur og trække os.