Ting jeg gerne ville have vist INDEN jeg registrerede mit CVR nummer.


Efter LANGE, meget lange og grundige overvejelser, samt undersøgelser og gennemlæsninger af diverse iværksætter bøger, beslutter jeg mig for at jeg godt tør oprette et CVR nr. Nu er jeg nemlig forberedt og det kan ikke gå galt. Jeg har dog lært at der åbenbart er ting der skjules i disse bøger. Her kommer derfor en liste over de ting, jeg gerne ville have vidst INDEN jeg oprettede mit CVR nr.

Revisor
Uanset hvor nærig du er og hvor klog på tal du synes du er, så kan du IKKE undværer revisoren. Hvis ikke du har råd til en, eller kender en der kan hjælpe dig. Så kan du lige så godt droppe at få det CVR nummer. Tal junglen vil tage alt energien fra dig i løbet af kort tid. Alt fokus går fra det du gerne vil, nemlig at drive forretning. Ja jeg troede også jeg kunne selv og, at jeg ikke havde behov for en revisor, men hvor tog jeg fejl.

Affaldsgebyr og Branchekoder
Når du registrere dit CVR nummer skal du vælge branchekode. Det skal du ikke bare gøre der i processen. Undersøg først præcis hvad der er af muligheder. Hvad du skal vælge og hvorfor. Og ikke mindst hvilke der er fritaget fra det uhyrlige affaldsgebyr alle CVR registrerede pålægges. Du kan heldigvis skifte branchekode, dog ikke gældende fra den dag du oprettede firmaet. Affaldsgebyret kan du slippe for hvis du tjener mindre end 300.000 om året. Men tro ikke de gør det let for dig, at søge dispensation for den slags. Og behandlingstid min. 2 måneder.

Skat. – Du skal ikke fortælle dem hvad du forvente at tjene
Når du retter din forskudsopgørelse anbefales det, at du skriver hvad du regner med at tjene i løbet af det første år. Dont do it! Skriv kun hvad du regner med at tjene det første kvartal. Og sæt det gerne lavt. Du skal nemlig forudbetale skat. Så hvis du først tjener dine penge et par måneder efter start-up risikere du, at skulle betale en masse i skat, før du har tjent nogle penge. Du kan altid justere op, efterhånden som du begynder at tjene penge.

Skat igen – Ingen kære mor, du skal selv opdage tingene
Når du nu skal til at betale din skat forud, så skal du ikke regne med at skat sender dig en regning. Nej nej, du skal selv gå ind på din egen personlige tast-selv-skat og opdage, at der ligger en regning. Hvis du ikke opdager det og ikke betaler så kommer de efter dig, men bål og brænd.

Skat for 3. gange – De vil faktisk ikke have dine penge
Ja der er gudernehjælpemig mere bøvl med skat. De vil nemlig ikke have dine penge. Nu havde jeg stolt og troligt betalt min moms for første gang i god tid. (fordi sådan har jeg det bedst, ude at verden så skal jeg ikke tænke på det mere…) Men det MÅ man åbenbart ikke. Den slags sendes tilbage til din konto uden besked, og uden du forstår noget som helst af det. Men forklaringen er åbenbart noget så oldnordisk som at SKAT åbenbart kun vil holde på dine penge i 5 dage. Så du kan først betale 5 dage før din gæld skal betales. Ja jeg døde også lidt indeni af idiotien…

Skat !#¤&!@§! – Tidsrøverne
Alle vil fortælle dig at du ikke skal bekymre dig om at skat kommer og forlanger dokumentation for alt. Slet ikke når du er en lille nystartet virksomhed og så har plus moms, således at du rent faktisk betaler moms og ikke skal have noget tilbage. Alle vil sige at du er alt for lille og kedelig til at skat gider bruge tid på dig. LØGN. Skat gider godt bruge tid på dig, alt for meget tid. Og det er ikke fordi det er svært at finde samtlige bilag frem, eller fordi du ikke har styr på tingene. MEN det er ualmindeligt tidskrævende og blot endnu en røver af tid fra det du virkelig skulle lave. Og de er ikke glade for dit system. Ring derfor grædende til førnævnte revisor og sig, venligst fix og betal regningen bagefter.

Banken
Tro ikke at det er nok bare at oprette en konto og kalde den firma. Du SKAL kontakte din bank og fortælle dem alt om dit firma, også selvom du ikke skal låne eller investere en eneste krone. Blot du skal have en firmakonto, og ja den skal de oprette, og det er i øvrigt også banken, der skal oprette din nem konto. Det kan man ikke selv. Så kontakt banken, og gør det med det samme, de arbejder ikke hurtigt med den slags.

PS: Husk at din bank er et røvhul og de har ansat en god sælger, der også er et røvhul og derfor, på trods af utallige samtaler, “glemmer” at informere dig om, at en erhvervskonto koster et etableringsgebyr på 1.500 kr., som du ikke kan komme uden om at få. Mit bedste råd. Få kontoen i den bank du har din privatøkonomi i. Sørg for at være benhård og forhandle på at den selvfølgelig ikke skal koste noget gebyr når du har alt andet hos dem. Alternativt, flyt alt over i en bank der vil give dig kontoen gratis.

Diverse bøvl
Du burger pludselig 90 % af tiden på bøvl, systemer der ikke virker, sælgere, småfejl, kedelige rutine opgaver, irriterende kunder, annoncering der går galt, folk der bakker ud af aftaler, printeren der nægter at printe pakkelabels rigtigt, webshops der nægter at ligger moms på beløb, Facebooksider der bliver hacket osv. osv. kun ca. 10 % af tiden går til det du rent faktisk gerne ville med din virksomhed. Det er super ærgerligt men desværre tit sådan det er, og tit grunden til at folk opgiver.

Erhvervsforsikring
Endnu et forholdsvis ukendt ord, der først er dukket op her lang tid efter jeg har registreret mit CVR nr. Jeg går i panik og løber ud for at undersøge markedet. Bliver chokeret over priserne og tænker, nu er det slut. Indtil andre selvstændige får mig beroliget og fortalt mig, at men det jeg laver behøver jeg ikke nogen erhvervsforsikring. Jeg kan nøjes med at sikre mit varelager igennem min egen indboforsikring. Kan selvfølgelig være det ændre sig med tiden efterhånden som det hele vokser. Men pt. er det nok. MEN husk at undersøge hvad du har brug for med hensyn til erhvervsforsikring.

Slutteligt… kan jeg sige at efter et år med CVR nr. er de fleste af disse ting overstået og det bliver altså lettere. Jeg håber denne liste kan hjælpe den næste der troede han/hun vidste alt inden de trykkede på CVR knappen.