Intet er som du tror – Robotterne kommer


De billeder du ser her, er alle sammen genereret af Midjourney Bot – En kunstig intelligens der på under et minut kan skabe billeder, virkelighedstro fotografarier, kopier af kunstværker og smukke detaljerede tegninger ud fra blot få ord skrevet i et tekstfelt.

Hverken de to mænd på billedet eller fadet med sushi findes i virkeligheden. Der er heller ikke nogen dygtig fotograf der har taget billedet af brillerne. Og den detaljerede tegning af elverpigen har der ikke siddet en kunstner og brugt 200 timer på.

Midjourney bot Midjourney bot

Midjourney bot Midjourney bot

Det hele er skabt af mig via små korte sætninger givet til Midjourneys Bot. Det tog mig i øvrigt mindre end en time at komme i gang med at bruge robotten. Og det koster mig under 300 kr. om måneden at bruge den ligeså tosset jeg vil.

Som grafiker og habil amatør fotograf burde dette ryste mig i min grundvold.

Min kunnen er blevet overflødig og overtaget af kunstig intelligens på meget meget kort tid. For det går stærkt, rigtig stærkt og robotten lærer nye tricks hver dag. Men faktisk er jeg begejstret og finder det virkelig fedt at kunne skabe ting, med to klik, på et niveau som jeg aldrig nogensinde ville komme op på. Jeg har set med misundelse på andre dygtige tegnere, grafikere og kunstnere og tænkt, bare det var mig der kunne det der. Og nu, nu kan jeg. Næsten… for det er jo ikke mig. Det er robotten der gør det.

Og så skal vi også lige have ro på. For robotten har også sine begrænsninger. Der er flere ting jeg har forsøgt at få robotten til at lave som jeg simpelthen ikke kan lykkedes med fordi den ikke forstår hvad det er jeg vil. Og så opgiver jeg. Selvom robotten kan skabe fantasifulde figurer, så vil den ikke rigtig lave den omvendte verden. Det var svært at få den til at lave et billede af en mus der spiser en kat, eller en pokemon der fanger et menneske i en pokeball.

Og så har Midjourney Bot skaberne også tænkt sig rigtig godt om og har lavet en liste på, så vidt jeg ved, omkring 4.000 ord som man ikke kan skrive ind i sin kommando til robotten. Dette selvfølgelig fordi den hurtigt ville blive brugt til at lave en masse pornografisk materiale, eller andre stødende ting. Nu her jeg kun prøvet Midjourney Boten og ved derfor ikke om andre robotter kan dette. Men mon ikke det findes derude.

Jeg har allerede skabt en masse billeder med Midjourney Bot som ligger til skue her i mit galleri: https://www.midjourney.com/app/users/1051097875330900068/ (kræver Discord profil) og hvad så? Hvad kan jeg bruge det til? Ikke ret meget nu. Men det havde været guld værd da jeg arbejdede som grafiker og kunne have sparet mig og evt. arbejdsgivere for rigtig meget tid. Ville det være snyd? Måske, måske ikke.

Og hvad er konsekvensen så? For mig har det gjort at jeg allerede nu sætter et kæmpe sort spørgsmålstegn ved alt hvad jeg ser. Er det et smukt foto eller en flot tegning, så er min første tanke ikke længere; ”Hvilket kameraindstillinger har du brugt her?”, eller; ”Wow det må have taget dig mange timer i photoshop at få tegnet det der.” I stedet tænker jeg; ”Wow hvilket ’prompt’ har du puttet ind i Midjourney Bot for at få den til at lave det der?”

Robotterne er kommet for at blive og medierne bruger allerede tekstforfatter robotter, men hvor går grænsen når det gælder billeder og fotos, må man bruge computerskabte billeder? En spændende debat som der helt sikkert vil komme indenfor en ikke så fjern fremtid.

Vil du selv i gang med Midjouney Bot, så kan du gøre det lige her.