Nej du skal ikke købe en wake-up light!


Har du set reklamerne for de der smarte vækkeure lamper der vækker dig med lys og fuglesang? De sikrer dig en skøn blid opvågning uden stress og uden en grim hyletone i ørerne.

Jeg har selv ejet en sådan lampe i snart 15 år. Og ja den vækker mig skønt og blidt og alt det der. Jeg har også brugt den i stort set alle årerne. Dog er jeg stoppet med det. Jeg har taget lyset helt fra og sat selve ringetonen til en anden end fuglene der synger.

Og hvorfor nu det?

wake-up light

wake-up light

Bagsiden af medaljen
Det har en negativ effekt at vende sin krop til at vågne via dagslys og fuglekvidder. Mine problemer vidste sig faktisk allerede efter et par måneder, då foråret kom og fuglene kom. Få så snart de begyndte at synge udenfor vækkede de mig. Jeg har jo lært min krop at det var det den skulle vågne af. Så træerne udenfor vinduet måtte fældes og soveværelset lydisoleres.

Jeg blev simpelthen ekstremt følsom overfor lyde når jeg sov. Og enhver lille lyd kan vække mig i dag.

Flere bagsider
Jeg havde også lært min krop at når det blev lyst så skulle den vågne. Så når solen står op udenfor og der begynder at komme lys ind på værelset så vågner jeg og kan ikke falde i søvn igen. Mørklægningsgardiner blev nu stærkt nødvendigt og de skulle klemmes helt ind i vinduesrammen hver aften så selv den mindste lysstråle blev holdt ude. En sovemaske duede ikke for så så jeg jo ikke lyset fra vækkeuret.

Jeg blev simpelthen så lysfølsom at jeg ikke kan sove medmindre der er fuldstændig kulsort i mit soveværelse.

Ro og mørke
Jeg har simpelthen gjort mig selv små handicappet fordi det nu er umuligt for mig at sove medmindre der er fuldstændig ro og fuldstændig mørkt. Og det kan godt være der er det hjemme hos mig selv, men det er et helvede hver gang man skal rejse og sove andre steder.

Derfor håber jeg at jeg kan få lært min krop noget andet igen. Jeg håber at jeg igen en dag bare kan sove, også selvom solen står op og der kommer en lille lysstråle ind og også selvom en fugl skulle begynde at kvidre ude foran mit vindue.

Kan kun opfordre alle til ikke at købe et wake-up light og i stedet finde en mere rolig vækkelyd som ikke er forekommer naturligt udenfor.